90 éve nem halt meg annyi magyar, mint tavaly

Ország
Koronavírus

Majdnem 60 ezerrel csökkent hazánk népessége a 2021-es évben. Ez a fogyás erősebb, mint bármikor békeidőben 1876 óta. Ekkortól lehet megbízható adatszolgáltatásról beszélni.  A statisztikai hivatal havi számaiból kiderül, hogy egy közepes megyeszékhelynyivel lettünk kevesebben – foglalta össze a telex.

Sokan vitatkozhatnak majd arról, hogy ebből mennyit okozott a koronavírus, de a tények kemények: több mint 150 ezer magyar halt meg 2021-ben – annyi, mint a világháború óta soha.

Ezért a kiugróan rossz tavalyi halálozási mutatót lehet okolni. Az is igaz, hogy valószínűleg tavaly született a legtöbb gyerek az elmúlt évtizedben, az egy-kétezres születési többlet nem tudja ellensúlyozni a halálozások rendkívül magas számát. 93 ezer születés vs. minden valószínűség szerint több mint 150 ezer elhalálozás.

A rekorder népességfogyásra Kapitány Balázs demográfus hívta fel egy közösségi-posztban a figyelmet.

„Bár az év végi adatok még nem ismertek, de a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján úgy becsülném, hogy 2021-ben mintegy 93 ezren születtek és 153 ezren haltak meg Magyarországon. Előbbi viszonylag jó, utóbbi elképesztően rossz érték…„

Az ENSZ előrejelzése alapján a magyar népesség 2035-re csökken várhatóan 9 millió alá, a 2100-ra pedig 6,4 milliós Magyarországot jelez előre modelljük. A KSH 2070-re migráció nélkül 7,5 milliós népességszámot valószínűsít, de ilyen  távon már sok a bizonytalansági tényező.

További részletek és még több szám a telexen.

Újra Magyarország áll az élen a Covid-halálozásokban lakosságarányosan