Tanúkihallgatás testi sértés ügyben

Rendőrség

Az Egri Törvényszék a mai napon tartott tárgyalásra négy tanút idézett meg a fiatalkorú L M. I. rendű vádlottal és társaival szemben életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérlete és más bűncselekmények miatt folyamatban lévő büntetőügyben. A bíróság a tárgyaláson megjelent mind a négy tanút kihallgatta, azonban az egyik vádlott a tárgyaláson nem jelent meg, ezért a bíróság az ügyben ítéletet nem tudott hozni. A törvényszék a tárgyalást elnapolta. A bíróság a tárgyalást 2020 márciusában fogja folytatni.
Az ügyről:
Az ügyészség fiatalkorú L. M. I. rendű és L. A. II. rendű vádlottakat társtettesként elkövetett életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletével, H. L. III. rendű vádlottat társtettesként elkövetett életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletével, társtettesként elkövetett súlyos testi sértés bűntettének kísérletével és további egy rendbeli súlyos testi sértés bűntettének kísérletével, L-né H. M. IV. rendű vádlottat társtettesként elkövetett életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletével és társtettesként elkövetett súlyos testi sértés bűntettének kísérletével, míg fiatalkorú D. J. V. rendű vádlottat társtettesként, csoportosan és felfegyverkezve elkövetett garázdaság bűntettével vádolja.

A vádirati tényállás szerint a vádlottak rokonok, a II. rendű és a IV. rendű vádlottak házastársak, az I. rendű vádlott pedig a fiuk. A III. rendű és a IV. rendű vádlottak testvérek, az V. rendű vádlott pedig egy harmadik testvérük fia. A vádlottak és a sértettek családja egymással haragos viszonyban voltak.
2015. március 10-én 15 óra körül Pétervásárán O. P. sértett szóváltásba keveredett a vádlottakkal. A II. rendű vádlott ököllel arcon ütötte a sértettet, majd a ruhájánál fogva behúzta őt az udvarukra, ott dulakodtak, a földre estek, és eközben a IV. rendű vádlott egy karóval ütötte a sértettet. A sértettet az I. rendű vádlott is bántalmazta, ő ököllel ütötte meg a sértettet, majd a földön megrugdosta őt. A bántalmazás során a IV. rendű vádlott az udvaron felkapott egy, körülbelül 30 centiméter nyélhosszúságú fejszét, és azt a sértett felé lendítette, azonban a fejsze kiesett a IV. rendű vádlott kezéből. A II. rendű vádlott felvette a fejszét, és a fejsze fokával egyszer fejen ütötte a sértettet, ekkor a sértett elájult. A vádlottak udvarára érkezett a III. rendű vádlott is, és a már éppen magához térő sértettet a nála lévő karóval egyszer fejbe, majd pedig lábon ütötte. A bántalmazás során O. P. sértett nyolc napon túl gyógyuló, koponyacsont-töréssel és enyhe fokú agyrázkódással járó sérülést szenvedett, ugyanakkor fennállt a reális lehetősége súlyosabb, akár közvetlen életveszéllyel járó sérülés keletkezésének is, mely csak a véletlennek köszönhetően maradt el.

Amikor az I. rendű vádlott O. P. sértettet berángatta az udvarra, akkor O. A. sértett azonnal utánuk ment, hogy O. P. sértettnek segítsen, ezért a földön ráfeküdt, hogy így védje őt. A IV. rendű vádlott a karóval megütötte O. A. sértettet is. A III. rendű vádlott észrevette, hogy több személy a sértettek segítségére siet, ezért kiugrott a kapu elé, és több személyt karóval és ököllel megütött. Az V. rendű vádlott a nála lévő karóval ütötte a földön fekvő egyik sértettet. A fejsze ismét a IV. rendű vádlott kezébe került, aki azzal kiszaladt az utcára, és O. R. sértett fejére ütött, de a sértett feltette a kezét, így a fejsze a sértett tenyerét sértette meg.
A vádlottak cselekményét az utcában lakók közül többen észlelték, az bennük félelmet és riadalmat keltett.

Eger, 2020. január 16.

Egri Törvényszék Sajtóosztály