Trump utasítást adott a németországi amerikai katonák létszámának csökkentésére

Világ

Donald Trump amerikai elnök utasítást adott védelmi minisztériumának (a Pentagonnak) a Németországban állomásozó amerikai katonák létszámának csökkentésére – jelentette exkluzív információként a The Wall Street Journal című amerikai lap péntek délután az internetes oldalán amerikai kormányzati forrásokra hivatkozva.

A lap közlése szerint Donald Trump 9400 fővel csökkenti a német földön állomásozó amerikai katonák létszámát. Jelenleg 34 500 amerikai katona szolgál Németországban. A csökkentést szeptemberig kell végrehajtani.

Az utasításról szóló memorandumot Robert O’Brien nemzetbiztonsági tanácsadó írta alá. A lap információi szerint a döntésnek nincs köze Angela Merkel német kancellár azon bejelentéséhez, hogy nem vesz részt a G7-es országcsoport június végére tervezett washingtoni csúcsértekezletén. A csapatcsökkentésről ugyanis már tavaly szeptember óta tanácskoztak a Fehér Házban.

A The Wall Street Journal ugyanakkor emlékeztet rá, hogy Washington és Berlin viszonya nem mentes a feszültségtől, elsősorban azért, mert az amerikai kormányzat kifogásolja, hogy a németek nem járulnak hozzá megfelelő mértékben a NATO költségvetéséhez. Bár a német védelmi miniszter tavaly ígéretet tett rá, hogy eleget tesz a NATO-igényeknek, és a nemzeti össztermék (GDP) két százalékának megfelelő összeggel megemeli a védelmi hozzájárulást, ezt a célkitűzést csak 2031-ig kell teljesíteni.

Richard Grenell, az Egyesült Államok volt németországi nagykövete – aki nemrégiben köszönt le az amerikai hírszerző szervezeteket összefogó Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) ügyvezető igazgatói posztjáról – hosszú ideje szorgalmazta a Németországban lévő amerikai katonák létszámának csökkentését. Ezt azzal indokolta, hogy Németország nem költ eleget a saját nemzetvédelmére.