Donald Trump amerikai elnök

A republikánusok szerint rendezett lesz az amerikai elnökválasztás utáni esetleges hatalomátadás

Világ

A novemberi amerikai elnökválasztást követő esetleges hatalomátadás rendezetten fog zajlani – szögezte le Mitch McConnell, a republikánusok szenátusi többségének vezetője csütörtökön.

Donald Trump amerikai elnököt egy szerda esti sajtókonferencián megkérdezték, hogy átadja-e a hatalmat, ha novemberben elveszítené a választást, mire az elnök azt válaszolta: “majd meglátjuk, mi történik”, hozzátéve, hogy mindig “erősen panaszkodott” a levélszavazásra. Válaszát a sajtó egy része úgy értelmezte, mintha nem lenne hajlandó a békés hatalomátadásra.

“A november 3-ai választás győztesét január 20-án beiktatják. Éppen olyan normális átmenet lesz, mint ahogyan az négyévente mindig is volt 1792 óta” – írta Mitch McConnell, a republikánus szenátorok vezetője a Twitteren.

Nancy Pelosi demokrata párti házelnök csütörtök délelőtt sajtókonferenciát tartott, amelyen “nagyon szomorúnak” nevezte az elnök válaszát. “Vajon mit gondolnának erről az alapító atyák?” – tette fel a kérdést. Leszögezte: bízik az amerikai választókban. “Nem lenne okos dolog sem az ország, sem a választások szempontjából, ha az elnök nem venne tudomást róluk” – fogalmazott. Több republikánus törvényhozó McConnell szenátorhoz hasonlóan nyilatkozott.

Lindsey Graham, a szenátus igazságügyi bizottságának republikánus elnöke a Fox televíziónak nyilatkozva leszögezte: “Lehet, hogy vita lesz arról, ki nyerte meg a választást, de a (legfelsőbb) bíróság dönt majd, és ha a republikánusok veszítenek, elfogadjuk az eredményt”.

Liz Cheney wyomingi republikánus képviselő hangsúlyozta: “a hatalom békés átadásának elvét az alkotmányunk ereklyeként őrzi, és alapvető fontosság köztársaságunk fennmaradásához. Amerika vezetői esküt tesznek az alkotmányra. S mi tiszteletben fogjuk tartani ezt az esküt.”

Marco Rubio floridai republikánus szenátor Twitter-bejegyzésében azt hangsúlyozta, hogy “talán a szokásosnál hosszabb ideig tart, mire megtudjuk az eredményt, de az érvényes lesz”.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.