Megnéztük van-e tojás a Los Angeles-i boltokban

Világ

A tavalyi országos madárinfluenza járvány miatt a hivatalos források szerint jelentős tojáshiány alakult ki az Egyesült Államokban, különösen Kaliforniában.

Az amerikai CDC (Center of Disease Control and Prevention) szerint még mindig előfordulnak madárinfluenzás esetek Kaliforniában is, de ez a szám meg sem közelíti a 2022 novemberében regisztrált esetek számát, amely az Egyesült Államok egyik legsúlyosabb madárinfluenza járványát idézte elő.

Az amerikai hírcsatornák beszámolói szerint a boltokban még mindig jelentős hiány érzékelhető a tojás választékban, amely a tavalyi járvány utóhatása.

A szakemberek úgy magyarázzák a tojáshiányt, hogy a különböző gazdaságoknak időre van szükségük ahhoz, hogy járványban elpusztult állatokat pótolják és újra megkezdődhessen a tojástermelés. A jelenlegi csirkeállomány még túl fiatal ahhoz, hogy tojásokat tudjon termelni, így az előrejelzések szerint két- három hónap szükséges ahhoz, hogy helyreálljon a megszokott kínálat a tojáspiacon.

Néhány boltban mi is megnéztük, hogy a valóságban mi tapasztalható a tojáskínálat terén Los Angelesben. Mi azt tapasztaltuk hogy a boltok polcai nem állnak üresen bár elmaradnak a megszokott választékról. Leginkább a tojás árának emelkedésében érzékelhető a tojáskrízis.

 

– Vida Virág –