Sikeres az EU védőeszközökkel történő ellátását szolgáló bizottsági közbeszerzés

Európa

Sikeresnek bizonyult az a közös közbeszerzési eljárás, melyet az Európai Bizottság a koronavírus-válság kezelése céljából indított egyéni védőeszközök beszerzésére. A közös közbeszerzésben 25 uniós tagállam vesz részt, köztük Magyarország is. A közös közbeszerzési eljárás maszkok, kesztyűk, védőszemüvegek és védőruhák (overallok) megvásárlására irányul. A gyártók a kiírásban szereplő eszközök mindegyikére vonatkozóan ajánlatot tettek a beszerzésben részt vevő tagállamok által kért – sőt, egyes esetekben a jelzett igényeket meghaladó – mennyiségek leszállítására.

Ez biztosítékot jelent arra nézve, hogy a kórházak, az egészségügyi szakemberek, az ápolási intézmények és mindazok, akiknek védőfelszerelésre van szükségük, rendelkezni fognak a vírusfertőzés elleni védekezést és a járvány megfékezését szolgáló védőeszközökkel.

A védőfelszerelések leszállítására két héttel azt követően kerül majd sor, hogy a tagállamok aláírják a szerződéseket az ajánlattevőkkel, amire a lehető leghamarabb sort kell keríteni. A közbeszerzési eljárással párhuzamosan a Bizottság az ipari szereplőkkel azon dolgozik, hogy növekedjen a termelés, illetve hogy sikerüljön alternatív gyártási módszereket életbe léptetni a szükséges védőeszközök előállítására.