Biometrikus alapú tömeges megfigyelés

Európa

A Bizottság nyilvántartásba veszi a biometrikus alapú tömeges megfigyelés betiltására irányuló európai polgári kezdeményezést.

Az Európai Bizottság a mai napon úgy határozott, hogy nyilvántartásba veszi a biometrikus alapú tömeges megfigyelés betiltására irányuló európai polgári kezdeményezést. A kezdeményezés szervezői azt szorgalmazzák, hogy a Bizottság terjesszen elő javaslatot olyan jogi aktus elfogadására, amely tartósan véget vet a biometrikus adatok önkényes felhasználásának, ha az tömeges megfigyeléshez vagy az alapvető jogokat tekintve indokolatlan beavatkozáshoz vezethet.
A Bizottság jogi szempontból elfogadhatónak ítéli a kezdeményezést, ezért a nyilvántartásba vétele mellett döntött. A mai regisztrációt követően a szervezők hat hónapon belül megkezdhetik a támogató aláírások összegyűjtését, melyre egy év áll a rendelkezésükre. Ha az európai polgári kezdeményezés egy éven belül egymillió támogató nyilatkozatot kap legalább hét különböző tagállamból, a Bizottságnak hat hónapon belül reagálnia kell: el kell döntenie, hogy helyt ad-e a kérelemnek, vagy elutasítja azt, és döntését mindkét esetben indokolnia kell.
Az európai polgári kezdeményezés indulása óta a Bizottság összesen 76 polgári kezdeményezést vett nyilvántartásba és 26 polgári kezdeményezést utasított el.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.