A Parlament sokkal szigorúbb uniós szankciókat vár Oroszország ellen

Európa
  • Vessék alá szankcióknak Putyin elnök belső körét és azokat a tisztségviselőket, akik részt vettek az Alekszej Navalnij bebörtönzéséről szóló döntésben
  • A kétes eredetű orosz vagyonokat ne fogadják szívesen Európában
  • Az Északi Áramlat 2 olajvezeték építésének befejezését azonnal le kell állítani

A képviselők az Oroszország elleni szankciók jelentős szigorítását kérik a tagállamoktól Alekszej Navalnij bebörtönzését követően.

A Parlament a csütörtökön 581 szavazattal, 50 ellenszavazat és 44 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban felszólítja a tagállamokat, hogy a következő találkozójukon tegyenek aktív lépéseket Alekszej Navalnij ellenzéki politikus és korrupcióellenes aktivista és számos híve letartóztatása miatt és „jelentősen erősíts[ék] meg az Oroszországgal szembeni uniós korlátozó intézkedéseket”. Ezek között szerepelnie kell „az Alekszej Navalnij letartóztatásáról és bebörtönzéséről szóló döntésben részt vevő természetes és jogi személyek” szankcionálásának,fogalmaz az állásfoglalás.

A szankcióknak emellett ki kell terjednie azon, a rezsimhez kötődő orosz oligarchákra, Vlagyimír Putyin elnök belső körére és az orosz média propagandistáira, akik vagyonnal rendelkeznek az Unióban és jelenleg beutazhatnak oda. Erre a célra az EU nemrég létrehozott globális emberi jogi szankciórendszerét kellene használni, hangsúlyozták a képviselők.

Állítsák le végleg az Északi Áramlat 2 építését

Az Unió és Oroszország között évek óta fokozatosan romló kapcsolat miatt a képviselők szerint fontos kritikus szemmel felülvizsgálni az Oroszországgal való együttműködést a különböző külpolitikai platformokon és olyan projektekben, mint az Északi Áramlat 2. Felszólítják az Uniót, hogy azonnal állítsa le a vitatott olajvezeték építését. A képviselők kiemelik: az Unió többé nem lehet vonzó célpont a kétes eredetű orosz vagyonok számára.

A Parlament az amerikai kormányváltás fényében hangsúlyozza, hogy a pillanatot kihasználnva meg kell erősíteni a transzatlanti egységet a demokrácia és az alapvető értékek védelmére az önkényuralmi rendszerekkel szemben.

Az állásfoglalás végül Alekszej Navalnij és az Oroszországba való hazatérése kapcsán letartóztatott összes személy azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátását követeli, legyen szó újságírókról, Navalnij stábjáról vagy a támogatásukat kifejező állampolgárokról.

További információ

A képviselők és az Unió külpolitikai vezetője, Josep Borrel január 19-én, kedden folytatott vitát Alekszej Navalnij ügyéről. A vitában nem szólalt fel magyar képviselő.