Európai Szolidaritási Testület: új pályázati felhívás ifjúsági önkéntes tevékenységekre

Európa

Az Európai Bizottság új pályázati felhívást tett közzé az Európai Szolidaritási Testület keretében. Az Európai Szolidaritási Testület azokat a fiatalokat támogatja, akik az EU-n belül és kívül önkéntes munkát kívánnak végezni a legkülönbözőbb területeken: a rászorulók megsegítésétől kezdve az egészségügyi tevékenységeken át a környezetvédelemig. Az idei évben az egészségvédelem, azaz olyan projektek megvalósítása jelent prioritást, amelyek az egészségügyi kihívások (köztük a koronavírus-világjárvány hatásainak) leküzdésével és a helyreállítással foglalkoznak.
A 2021–2027 közötti időszakban több mint 1 milliárd eurós költségvetéssel rendelkező program hozzávetőleg 275 000 fiatalnak fog lehetőséget kínálni arra, hogy önkéntes tevékenység vagy saját szolidaritási projektek létrehozása révén segítsen megbirkózni a társadalmi és humanitárius kihívásokkal. Idén ezekre a célokra több mint 138 millió euró áll rendelkezésre. A jövő évtől kezdve a program azt is lehetővé fogja tenni, hogy a fiatalok humanitárius segítségnyújtási műveletek keretében végezzenek önkéntes munkát Európán kívül, hozzájárulva a biztonságos nem uniós országokban jelentkező humanitárius válságok leküzdéséhez.

Az Európai Szolidaritási Testületben részt vevő szervezeteknek minőségi védjegy megszerzésével kell igazolniuk, hogy magas színvonalú szolidaritási tevékenységeket végeznek, melyek megfelelnek a program elveinek, célkitűzéseinek és követelményeinek. Emellett a legalább öt fiatalból álló csoportok közvetlenül is pályázhatnak támogatásra az általuk kidolgozott és irányított szolidaritási projektekhez. A szolidaritási projekt fiatalok által önállóan kezdeményezett, kidolgozott és végrehajtott nonprofit, szolidaritást célzó tevékenységet jelent, melynek időtartama kettőtől tizenkét hónapig terjedhet. Az ilyen projektek célja az adott közösség legsúlyosabb problémáinak kezelésében való közreműködés.

Az idei pályázati időszak 2021. október 5-én ér véget. Az önkéntes tevékenységekben 18 és 30 év közötti fiatalok vehetnek részt (a humanitárius segítségnyújtási projektekben a felső korhatár 35 év).

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.