Ukrán gabonaszállítás

Ukrajnából kukoricát szállító hajó vár kikötésre Ravennában

Európa

A viharos idő nehezíti meg az ukrajnai Odesszából tizenötezer tonna kukoricával érkezett teherhajó kikötését, amely a nyílt tengeren várakozik, és a délutáni órákban köthet ki Ravennában – közölte az olasz monopólium és vámhivatal (Adm) pénteken.

A máltai felségjelzésű hajó augusztus 5-én az ukrajnai Csornomorszk kikötőjéből indult el. A rakományt Törökországban ellenőrizték, majd onnan az Adriai-tenger felé vette útját. A hajónak eredetileg péntek délelőtt kellett volna kikötnie. A rakományt a ravennai kikötőben a város polgármestere, Michele di Pascale, valamint Jaroszlav Melnyik Ukrajna olaszországi nagykövete várja.

A kikötéskor a rakományból az Adm szakértői mintát vesznek. A következő Ukrajnából érkező hajót 11 ezer tonna szójával a fedélzetén augusztus 16-ra várják. Augusztus 5-én az első négy, a többi között gabonával megrakott hajó hagyta el az ukrajnai Odessza és Csornomorszk kikötőjét. A Kínába, Törökországba és Olaszországba tartó hajók összesen csaknem 170 ezer tonna gabonával és napraforgóolajjal indultak útnak.

A július 22-én Isztambulban Oroszország és Ukrajna által, az ENSZ és Törökország közvetítésével aláírt megállapodások értelmében biztonságos folyosókat hoztak létre, hogy lehetővé tegyék a kereskedelmi hajók közlekedését a Fekete-tengeren. Augusztus 7-én a dél-olaszországi Monopoli kikötőjébe érkezett meg az első hajó, fedélzetén hatezer tonna napraforgóolajjal.