Elutasította a megszállt ukrajnai területek Oroszországhoz való csatlakozását az Európai Tanács

Az Európai Tanács tagjai pénteken közzétett közös nyilatkozatukban “határozottan elutasították és elítélték” Oroszország azon döntését, hogy az Oroszországi Föderációhoz csatolja a Donyecki és Luhanszki Népköztársaságot, valamint a részben orosz ellenőrzés alá vont Herszon és Zaporizzsja megyéket.

Infláció

Szeptemberben először alakult ki kétszámjegyű infláció az euróövezetben

Szeptemberben az első alkalommal ért el kétszámjegyű éves növekedést a fogyasztói árindex és ezzel újabb rekordot állított be az euróövezeti infláció az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat előzetes adatokon alapuló, pénteken publikált jelentése alapján.

Franciaországban tavaly megugrott a születések száma

Franciaországban hat évig tartó csökkenés után tavaly megemelkedett a születések száma, ami arra utal, hogy a koronavírus-járvány miatti általános lezárásokat követő időszakokban megnőtt a fogantatások száma – jelezte a francia statisztikai hivatal (INSEE) csütörtökön közzétett jelentésében.

A lakosok közel 100 százaléka akar Oroszországhoz csatlakozni a megszállt területeken

Az Oroszországhoz való csatlakozás csaknem teljes támogatottságát mutatták azok az előzetes részeredmények, amelyeket a Moszkva-barát hatóságok kedd este adtak ki az orosz ellenőrzés alá került négy ukrajnai régióban megtartott “népszavazásról”.